Θραυση κανουν στην Ευρωπη τα ελληνικα ντελικατεσεν

Η γνωστή, σε όλη την υφήλιο για τα ευεργετικά της αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ελληνική γαστρονομία αποτελεί, από ότι διαπιστώνεται, πεδίο δόξας λαμπρό για τους εκπατρισμένους Έλληνες. Δημιουργούν σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις κυρίως καταστήματα delicatessen, επιδιώκοντας να δελεάσουν τον τοπικό πληθυσμό και να εμπλουτίσουν το καθημερινό διαιτολόγιό του, με ελληνικές γεύσεις και εδέσματα. Εάν στην απόφασή τους αυτή, συνυπολογισθεί και η νοσταλγία που νιώθουν για τον τόπο είτε καταγωγής τους είτε πριν από λίγα χρόνια διαμονής τους, τότε οι προσπάθειες που καταβάλλουν για την περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις είναι σίγουρα μεγάλες. Με γιατί όχι επιθυμητά αποτελέσματα!!! Μεταξύ αυτών είναι:

 

Το εστιατόριο «EviEvane» της Ντίνας Νικολάου στο Παρίσι.  

Η ιδέα ενός εστιατορίου στο Παρίσι με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις υπήρχε πάντα στη σκέψη της διάσημης τηλεοπτικής chefΝτίνας Νικολάου, από την εποχή των φοιτητικών της χρόνων στην πόλη του φωτός. Η ιδέα ωρίμασε και πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα με τη συνεργασία της αδελφής της Μαρίας Νικολάου σε ένα χώρο όπου η chefθα μπορούσε να δημιουργήσει και να προτείνει τις δικές της συνταγές. Το EviEvane  (επιφώνημα της λατρείας του Διονύσου στην Αρχαία Ελλάδα) το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο ενός παλιού κτιρίου του 17ου αιώνα, στην καρδιά της περίφημης αριστερής όχθης του Παρισιού, αποτελεί σημείο συνάντησης της γεύσης, της αισθητικής και της ελληνικής φιλοξενίας και μέχρι τώρα έχει προτείνει δεκάδες ελληνικά πιάτα σε πρωτότυπους συνδυασμούς που εγγυώνται να απογειώσουν τη γευστική απόλαυση. 

Η φιλοσοφία του EviEvaneεπικεντρώνεται σε δύο πράγματα: α) στη μελέτη και διάδοση της, άγνωστης στο γαλλικό κοινό, της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και β) στην αγνότητα των υλικών, τη μεθοδικότητα στον τρόπο παρασκευής του φαγητού, στην έμπνευση και στην επινοητικότητα στη δημιουργία και στην παρουσίαση πιάτων που συνδυάζουν αριστοτεχνικά την ελληνικότητα με τη δημιουργική έκφραση. Στο EviEvaneμια σειρά από ελληνικά προϊόντα διάσημα για την ποιότητα, τη γεύση και τη σχέση τους με την καλή υγεία πρωτοστατούν. Όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελληνικές ελιές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, το στραγγιστό γιαούρτι, η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης κλπ.

Τον περασμένο ωστόσο Μάιο οι δύο αδελφές επεκτείνανε την επιχείρησής τους, εγκαινιάζοντας ένα σύγχρονο παντοπωλείο με το ίδιο όνομα. Οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας θα αντικρύσουν στα ράφια χυλοπίτες, αλλαντικά, καφέδες, παξιμάδια κλπ. made in Greece.

Το εστιατόριο «TheLittleGreekPieCompany» του Άγγελου Κλεφτάκη στο Λονδίνο

Το μοναδικό προνόμιο να γεύονται ελληνικές πίτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα έχουν οι Άγγλοι και δη οι Λονδρέζοι στον τόπο καταγωγής τους. Χάρη στον Άγγελο Κλεφτάκη ο οποίος άνοιξε το πρώτο ελληνικό εστιατόριο με τη διακριτική ονομασία TheLittleGreekPieCompanyκαι γέμισε τη γειτονιά της βρετανικής πρωτεύουσας με μυρωδιές από  πίτες της Ηπείρου, την πατρίδα δηλαδή της μητέρας του Ζωής. Ασχολείται με αυτό που του άρεσε από μικρός: να μαγειρεύει. Επιδιώκει να ενημερώσει και γιατί όχι να μάθει στους Άγγλους ότι η ελληνική γαστρονομία δεν περιορίζεται στα Greeksouvlaki, tzatzikiκαι mouzaka  αλλά διαθέτει πλούσια γκάμα. «Θέλω να προωθήσω το καλό ποιοτικό ελληνικό φαγητό σε όλο τον κόσμο», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Θα πρέπει να εξάγουμε τα προϊόντα μας πιο συστηματικά και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τις παραδόσεις μας, αλλά με τρόπο που αποπνέει φρεσκάδα».

Στο TheLittleGreekPieCompanyσερβίρονται φρέσκιες παραδοσιακές πίτες όπως τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως σπανακόπιτα με άγριο ρύζι και φέτα, κοτόπιτα με πράσα και μανιτάρια κ.ά. Παράλληλα οι πελάτες του γεύονται φρέσκιες σαλάτες, ελληνικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια, ελληνικές σοκολάτες, πίτα με μαστίχα Χίου, χαλβά κλπ.

 

Το «Lukumas» του Πέτρου Πασχαλίδη στη Βαρκελώνη

Παρόλο που δεν είναι φαν του φλαμένγκο και της παέγιας, ο Πέτρος Πασχαλίδης αποφάσισε να εμπλουτίσει το διαιτολόγιο των Ισπανών με πεντανόστιμο λουκουμά σε διάφορες εκδοχές, ανοίγοντας το ομώνυμο κατάστημα –lukumas- στη Βαρεκελώνη. Η κύρια δουλειά του ήταν artdirector–την οποία ασκεί ως freelance σήμερα- και παιδί δύο Θεσσαλονικιών- που είναι ζαχαροπλάστες με αντίστοιχο εργαστήριο στη νύμφη του Θερμαϊκού, σκεφτόταν να κάνει κάτι δικό του. Αν και από το μυαλό του δεν περνούσε η ενασχόληση με το λουκουμά, το είδε διαφορετικά, τον τοποθέτησε σε άλλο περιβάλλον και βρέθηκε πάλι με έναν πλάστη στο χέρι.

Για να το κάνει αυτό, ο ίδιος δεν κρύβει ότι χρειάστηκαν εντατικά σεμινάρια από τη φαμίλια πριν ανοίξει το κατάστημα αλλά σήμερα περήφανα δηλώνει expertτου λουκουμά! Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των Ισπανών που διαθέτουν μεγάλη παράδοση στα προϊόντα άρτου  είναι άκρως θετική. Δεν κρύβουν μάλιστα την εντύπωση που τους προκαλεί η ελαφριά ζύμη του αφρώδους λουκουμά σε σχέση με αυτά που έχουν συνηθίσει. Μεταξύ των πελατών του Lukumasείναι και Έλληνες ομογενείς που δεν διστάζουν να φανερώσουν τον ενθουσιασμό τους για το ελληνικό προϊόν το οποίο μπορούν να γευτούν και στον τόπο κατοικίας τους. Σε ότι αφορά στην απήχηση των προϊόντων, μεγαλύτερη επιτυχία έχουν οι κλασικές γεύσεις αλλά και αυτοί με διαφορετικούς συνδυασμούς, ελληνικής και μη γεύσεις. Όπως για παράδειγμα η κρέμα με μαστίχα Χίου, ο αλμυρός λουκουμάς κ.ά.
Το ελληνικό ντελικατέσεν «Diamonds of Greek Taste»  της Αγγελικής Βλάχου στη  Βιέννη
Η Αγγελική Βλάχου θέλοντας να διευκολύνει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη εποχή, εισάγει ελληνικά προϊόντα με τη μέθοδο της χονδρικής τα οποία διαθέτει στο κατάστημά της Diamonds of Greek Taste το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες τη λειτουργία του στη Βιέννη. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα συμπαθέστατο και γουστόζικο ελληνικό ντελικατάσεν στο οποίο οι Αυστριακοί μπορούν να βρουν και να αγοράσουν καθαρά ελληνικά προϊόντα όπως: μπούκοβο., χαλβά, ούζο, ελαιόλαδο κ.ά.

Εστιατόρια, παντοπωλεία και μπιστρό «Mavrommatis» στη Γαλλία

Έναυσμα για τη δράση των Κυπρίων αδελφών Μαυρομμάτη στον τομέα της γαστρονομίας στη Γαλλία αποτελέσαν πιθανότατα οι σπουδές τους στη χώρα του μουσείου του Λούβρου. Ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια και κατάφεραν και έχτισαν μια γαστρονομική αυτοκρατορία η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια, μπιστρό και παντοπωλεία στα προάστια του Παρισιού και στη Νίκαια. Όλη η εκλεκτή γκάμα της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας συνοψίζεται σε περίπου 200 τυποποιημένα προϊόντα, ενώ άριστης ποιότητας θεωρείται και η εκλεκτή ποικιλία οινοπνευματωδών.

Το παντοπωλείο «JroniaKJronia» του Γιώργου Λουμιώτη στη Μαδρίτη.

Από το 2007, όταν ο Γιώργος Λουμιώτης ερωτεύτηκε τη Μαδρίτη και, κατόπιν, εγκαταστάθηκε μόνιμα, είχε την ιδέα για ένα καλοστημένο ελληνικό ντελικατέσεν, κυρίως επειδή «ποτέ δεν έβρισκα προϊόντα για να ετοιμάσω ελληνικά φαγητά στο σπίτι μου». Τώρα, τόσο ο ίδιος όσο και οι πελάτες του μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 600 κωδικούς, οι οποίοι κλείνουν τον ελληνικό γευστικό πλούτο σε βαζάκια και μπουκάλια.

Ελιές καλαμάτας, γιαούρτι και φέτα, συκοκεφτέδες με νεράτζι και φιστίκι «Μυλέλια», γλυκά κουταλιού «Ήδιστον», σοκολατάκια-μαργαρίτες με μαστιχέλαιο «Mastiha Shop», χειροποίητο κέικ από πατζάρι είναι μερικά από τα προϊόντα που υποδέχτηκαν ζεστά οι Ισπανοί.  Άξια αναφορά είναι η νοοτροπία και φιλοσοφία του Γιώργου Λουμιώτη. «Δεν νοιώθω τόσο εισαγωγέας, όσο εξαγωγέας ελληνικών προϊόντων άριστης ποιότητας», λέει χαρακτηριστικά. Εκτός από τα τρόφιμα, στο μοντέρνο αυτό παντοπωλείο που άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο θα βρει κανείς χειροποίητα πήλινα διακοσμητικά, δίσκους και μπρίκια για ελληνικό καφέ, και ένα σωρό άλλα ενθύμια Ελλάδας.

 

 

About these ads

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s