ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ: ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΓΩΤΟ!!!

 

Πριν από μερικούς μήνες η γαστρονομική καινοτομία της Θεσσαλονίκης είχε το όνομα Μπουγατσάν. Ήταν το πάντρεμα του κρουασάν με την θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα. Μετά λοιπόν, το ζεστό κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας, ζάχαρη άχνη και κανέλα, η νέα μεγάλη εφεύρεση που παρουσιάζεται μέσα από το grekamag, είναι το παγωτό Μπουγατσάν.Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που έκαναν πραγματικότητα αυτή την ιδέα, οι ιδιοκτήτες του Estrella στην Θεσσαλονίκη, το παγωτό μπουγατσάν είναι μπουγατσάν με την παγωμένη εκδοχή της κρέμας μπουγάτσας με κρέμα βανίλιας και το σερβίρουν είτε σε κύπελλο ως μπάλα παγωτού είτε μέσα στο κρουασάν.

«Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια τεράστια επιτυχία και να αρχίσει να σε συζητάει όλος ο κόσμος από το «τίποτα»; Απ’ ό, τι φαίνεται όχι και τόσο, ειδικά σε μια εποχή που οι πληροφορίες ταξιδεύουν γρηγορότερα κι απ’ την αστραπή. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, μέσα από τα social media η φήμη του μπουγατσάν έφτασε σε κάθε άκρη της Ελλάδας και τώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει τα σύνορά της -ένα από τα πιο δημοφιλή γαστρονομικά περιοδικά του κόσμου, το Saveur, ενδιαφέρθηκε να το κάνει θέμα και το BBC θα το συμπεριλάβει σε μια εκπομπή που θα γυρίσει στην Ελλάδα! «Το μπουγατσάν που ξεκίνησε ως ένα νόστιμο, γλυκό κρουασάν με ζεστή κρέμα μπουγάτσας, άχνη ζάχαρη και κανέλα τώρα έγινε παγωτό! Η ιδέα προέκυψε μέσα από τις αναζητήσεις του Δημήτρη Κοπαράνη στον κόσμο της γαστρονομίας που τον οδήγησαν στα υβδριδικά cronuts (διασταύρωση κρουασάν και ντόνατς) που κάνουν θραύση στην Νέα Υόρκη», εξηγεί ο Κώστας Καπετανάκης, ένας από τους δημιουργούς του. «Μαζί συζητήσαμε για το όνομα, το οποίο βρήκε ο αδελφός μου, και σκεφτήκαμε να το διαθέσουμε χωρίς πολλές δοκιμές. Ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν τέλειο. Ο ντόρος έγινε γιατί είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται. Ο πρώτος χαμός έγινε στο instagram και αμέσως καταλάβαμε ότι φτιάξαμε ένα προϊόν που θα ακουστεί πολύ. Οι αντιδράσεις ήταν μαζικές και ακραίου ενθουσιασμού. Φυσικά, όσοι είδαν τις φωτογραφίες και ήρθαν να το φάνε, έφυγαν εξίσου ενθουσιασμένοι. Αυγό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο συνδυασμός του ζεστού βουτυράτου κρουασάν με μια ζεστή κρέμα μπουγάτσας που περιλαμβάνει ακόμα και λοβό φυσικής βανίλιας Μαδαγασκάρης. Το να διαδοθεί μια καλή ιδέα σήμερα είναι απείρως πιο εύκολο από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Βέβαια, δεν αρκεί μια καλή ιδέα, ούτε ένα καλό branding, ούτε τα social media αν το προϊόν δεν αξίζει πραγματικά. Το μπουγατσάν είναι το πρώτο ελληνικό food viral χωρίς καμία καθοδήγηση δική μας, έγινε από μόνο του». Για ένα προϊόν που δεν υπήρχε καν πριν από μερικές μέρες οι 300 χιλιάδες αναζητήσεις στο google είναι αδιανόητο νούμερο και η φήμη του συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Όλοι λίγο-πολύ είναι εραστές του food porn και του instagram, οπότε, ως φαγώσιμο, αντικειμενικά έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ένα μασαζοκορσέ, και ας ήταν και προϊόν νανοτεχνολογίας». Παρόλη την φασαρία και την τρελή διαφήμιση, ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν αποστολές εκτός μαγαζιού -την ώρα της συνέντευξης το τηλέφωνο χτύπαγε ασταμάτητα για παραγγελίες από κάθε περιοχή της Ελλάδας (!). «Το μπουγατσάν βγαίνει κάθε μέρα ζεστό στην ‘κλασική’ του εκδοχή με την κρέμα μπουγάτσας και κάθε Κυριακή ετοιμάζουμε διάφορες εναλλακτικές εκδοχές. Ήδη δοκιμάσαμε την κρέμα με λουκούμι τριαντάφυλλο που τα πήγε περίφημα και για τις επόμενες Κυριακές έχουμε στο πρόγραμμα μπουγατσάν με γεύση κρέμα σοκολάτας-φράουλας, με γεύση Νέσκουικ, με κρέμα μπισκότα Oreo». Και για να μην ξεχνάνε τις ρίζες τους –ως γνήσιοι Σαλονικιοί: με γεύση φραπέ γλυκό με γάλα!».

bougatsan2

Ο Κώστας Καπετανάκης  μιλάει στο grekamag.gr για τη νέα τους επιτυχία, την καλοκαιρινή version του μπουγατσάν σε παγωτό!

Παγωτό #bougatsan! Πώς και τί είναι;
Eίναι η κρέμα του #bougatsan στην παγωμένη/ice cream εκδοχή της. Ένα αφράτο, αρωματικό, πλούσιο παγωτό, φτιαγμένο με το γνήσιο ιταλικό τρόπο. Κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών, βανίλιας Μαδαγασκάρης και κανέλας. Το να φτιάξουμε την παγωμένη εκδοχή ενός τόσο επιτυχημένου γλυκού ήταν πρόκληση και χρειάστηκε να κάνουμε αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό που σερβίρουμε. Αλλά μας αρέσει πολύ και κυρίως στον γιό μου. Το σερβίρουμε μέσα σε ένα τραγανό κρουασάν μαζί με κρέμα μπουγάτσας και ρευστή σοκολάτα on top (5,00 ευρώ) ή σε κυπελλάκι (1,5 ευρώ/ scoop). Είναι trademark και φυσικά  υπάρχει μόνο στο Estrella/Παύλου Μελά 48 Θεσσαλονίκη. Το σερβίρουμε καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδι.

Τίνος ιδέα ήταν το παγωτό;
H ιδέα ήταν του γιου μου. Με τις πρώτες ζέστες του άνοιξε η όρεξη για παγωτό και μου ζήτησε να φτιάξουμε ένα παγωτό με γεύση κρέμας μπουγάτσας. Ας πούμε πως του έκανα το χατίρι.

Πιστεύεις ότι θα είναι food viral όσο το μπουγατσάν;
Το #bougatsan είναι το πρώτο food viral της χώρας και αυτή είναι η ice cream εκδοχή του. Πρόκειται για το ίδιο προϊόν και δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.

Ποιες ηλικίες έρχονται πιο πολύ;
Από 20 μέχρι 55 άνετα. Το #bougatsan έχει τον αέρα του κλασικού και τη φρεσκάδα του νέου και αυτό δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για άτομα ενημερωμένα που αναζητούν συνεχώς το επόμενο «νέο» και φυσικά είναι πολύ ενεργά στα social media. Οι μεγαλύτερες ηλικίες έμαθαν για μας από τα παιδιά/ανήψια/εγγόνια τους και πέρασαν μία βόλτα.

Ο κόσμος δοκιμάζει περίεργες γεύσεις;
Δοκιμάζει αρκεί να υπάρχει κάτι συμβατικό στην όλη υπόθεση. Πρέπει να κάνεις τον κόσμο να σε εμπιστευθεί. Δεν μας λες και τους πιο περιπετειώδεις τύπους πάντως. Από την άλλη ο κόσμος δε χρειάζεται να δοκιμάζει τη μεγαλομανία του κάθε μάγειρα. Αν τώρα μιλήσουμε για τη δική μας περίπτωση, η δημιουργικότητά μας στο #bougatsan εκφράζεται ποιοτικά και όχι με πειραματισμούς ή twist σε κλασικές συνταγές. Σερβίρουμε το καλύτερο κρουασάν με την καλύτερη κρέμα στην ιδανική θερμοκρασία. Δεν είμαστε αυτοί που θα έκαναν κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, ginger και πορτοκάλι. Εμείς θα μαγειρεύαμε το καλύτερο κοτόπουλο της περιοχής, ολόκληρο,  με πατάτες στην εποχή του, με ελαιόλαδο, αλάτι θαλασσινό, λεμόνι και θυμάρι. Θα το σερβίραμε ζεστό αλλά μπορεί να του δίναμε ένα νέο όνομα.

Ποιοι είστε;
Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση. Κάποια στιγμή πριν από λίγα χρόνια χάσαμε τις δουλειές μας και αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτό το μικρό εστιατόριο. Το να αγαπάς το φαγητό δεν είναι αρκετό για να φτιάξεις ένα εστιατόριο. Ο μάγειρας μας είναι ο Δημήτρης ο Κοπαράνης ο οποίος ήταν επίσης χωρίς δουλειά εκείνη την περίοδο οπότε αποφασίσαμε να αρχίσουμε μαζί. Τo world street food  είναι η αφετηρία του menu μας για την περίοδο αυτή. Η έμπνευση μας είναι το καθημερινό, casual φαγητό. Αν το καλοσκεφτούμε το street food είναι ό,τι πιο δημοφιλές στο χώρο του φαγητού τη στιγμή αυτή, πιο ισχυρό και από τo local food. Πρόκειται για φρέσκο, νόστιμο γεμάτο ένταση φαγητό, φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά που μπορούμε να βρούμε –κάποια από τα οποία φτιάχνονται μόνο για μας. Εμείς διαλέγουμε το καλύτερο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Κάνουμε αυτό που λένε στο εξωτερικό Think Global Eat Local.

bougatsan3

Όλο σας το branding έγινε μέσα από τα social media;
Δύο σχεδόν χρόνια μετά το άνοιγμα μας, μπορώ με σιγουριά να πω πως αναπτυχθήκαμε μαζί με τα social media στο χώρο του φαγητού. Τα social media δεν απαιτούν κάποιο σημαντικό  budget  αλλά απαιτούν σύνεση και γρήγορα αντανακλαστικά. Έρχεται συχνά κόσμος  στο εστιατόριο μας και ζητάει να φάει το πιάτο της φωτογραφίας. Και αυτό είναι κάτι που μας εκπλήσσει αλλά έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως ο κόσμος δε χορταίνει με pixel, ούτε πάει σε ένα εστιατόριο για να πληρώσει φωτογραφίες. Όταν υπάρχουν τόσες προσδοκίες και ο άλλος έρχεται με μια εικόνα καρφωμένη στο μυαλό του, το φαγητό που θα σερβίρεις θα πρέπει να είναι κορυφαίο. Το καλύτερο δώρο για μας είναι τα χαμόγελα του κόσμου και τα πιάτα τους άδεια στο τραπέζι. Δεύτερο καλύτερο πράγμα: ωραίες φωτογραφίες στo estrellathessaloniki.

Τι άλλο περιμένουμε από σας;
Συνεχίζουμε με all day breakfast και casual φαγητό όπως το συναντάμε σε διάφορα σημεία του. To street food είναι η πιο σημαντική τάση αυτή τη στιγμή παγκοσμίως αλλά αν δεν το κάνεις σωστά καταλήγεις να κάνεις μια ψησταριά της σειράς. Κάποια στιγμή το φθινόπωρο θα δείξουμε το νέο μας hybrid/υβριδικό πιάτο. Σε επιχειρηματικό επίπεδο εξετάζουμε κάποιες προτάσεις για να φτιάξουμε κάποια σημεία πώλησης #bougatsan στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον όλων αυτών των ανθρώπων αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως είμαστε μία μικρή επιχείρηση που προσπαθεί να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ποιότητα και την ταυτότητα της. Όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας θα πρέπει να μας αγαπάει πολύ.

bougatsan5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s