ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Photo credits: Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Photo credits: Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4276 του Υπουργείου Τουρισμού σύμφωνα με το οποίο, στο Άρθρο 25, αναγνωρίζεται ο οινοτουρισμός ως «ειδική μορφή τουρισμού» , οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενώσεων Οινοπαραγωγών διοργάνωσαν συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Νομοθέτηση Οινοτουρισμού: Τα επόμενα βήματα», προκειμένου να συνδράμουν στην ολοκληρωμένη μορφή του.

Σύμφωνα με το Άρθρο 25, με απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητούνται να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα οινοποιεία, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεών τους, καθώς και η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου που θα χορηγείται πλέον στις επισκέψιμες οινοποιητικές μονάδες που ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες προδιαγραφές.

Στη συνάντηση που συντόνισε ο οινοποιός κ. Σωτήρης Ιωάννου και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Χάρτης των Γεύσεων» στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου και της κας Ευαγγελίας Κούρεντα, προϊσταμένη διεύθυνσης Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πήραν μέρος:

– Η κα. Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και οινοπαραγωγός,

– Η κα. Μαρία Αλεμπάκη, Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ.,

– Ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, διευθυντής Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ),

– Ο κ. Άγγελος Ρούβαλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ),

– Ο κ. Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ

– Η κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών & Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ)

– Ο κ. Νίκος Μηλιαράκης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου (ΔΟΝΗ)

– Ο κ. Κώστας Τσιλιλής, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ)

Οι συνομιλητές, ευχαρίστησαν τον υπουργό κ. Κουκουλόπουλο για την παρουσία του στη συζήτηση αλλά κυρίως για το προσωπικό του ενδιαφέρον να συνδράμει στην ολοκλήρωση της νομοθέτησης του οινοτουρισμού.

Επιπλέον, κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους, στο Υπουργείο Τουρισμού και κυρίως στην υπουργό κα. Όλγα Κεφαλογιάννη για την ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή της στην προώθηση του θέματος για τη νομοθέτηση του οινοτουρισμού, με τις σύμφωνες θέσεις και τους στόχους του κλάδου.

Στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν στη σύνταξη μίας επίσημης κοινής πρότασης των προδιαγραφών και του ορισμού «επισκέψιμο οινοποιείο», πρόταση η οποία συνυπογράφηκε και κατατέθηκε, προκειμένου να οδηγήσει στην ολοκληρωμένη μορφή της νομοθέτησης του οινοτουρισμού.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310 281617 – info@wineroads.grPhoto credits: Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Αλεμπάκη, Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από τον οινοποιητικό κλάδο, σχετικά με τη Νομοθέτηση του Οινοτουρισμού, ανέλυσε το ιστορικό και την υφιστάμενη κατάσταση της οινοτουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, παραθέτοντας παράλληλα και διάφορα εμπειρικά αποτελέσματα μελετών, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις στάσεις των οινοποιών απέναντι στον οινοτουρισμό.

Καταληκτικά, η κα Αλεμπάκη παρουσίασε το αντικείμενο του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Οι δρόμοι του κρασιού στη σκιά της οικονομικής κρίσης: Ενισχύοντας την Επανατακτικότητα (Resilience) του οινοτουρισμού», το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας), στο πλαίσιο της Πράξης «Εκπόνηση Σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)».

Το εν λόγω έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους και αποσκοπεί:
α. στον προσδιορισμό των παραγόντων που συνιστούν απειλή για τη βιωσιμότητα του οινοτουρισμού,
β. στη διερεύνηση του βαθμού κατά τον οποίο τα επισκέψιμα οινοποιεία μπορούν να προσαρμόζονται επιτυχώς σε συνθήκες αστάθειας και
γ. στον εντοπισμό των παραμέτρων που ενισχύουν αυτή την ικανότητα

Την παρουσίαση της κας Αλεμπάκη μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση
http://www.slideshare.net/MariaAlebaki/alebaki

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s