ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το δικό τους προσωπικό ύφος και στυλ φαίνεται πως αποκτούν τρεις περιοχές του
Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τα απαραίτητα έργα αναπλάσεων.

Η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων βγάζει στην επιφάνεια έντονο πολιτιστικό «άρωμα», η οδός Αισώπου «μεταμορφώνεται» σε κινέζικη αγορά, ενώ βιοκλιματικά αναβαθμίζεται η Πλατεία Χρηματιστηρίου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πραγματοποίησε περιοδεία στις υπό ανάπλαση περιοχές, παρουσία των αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, Οικονομικών Γιούλης Ρανέλλα και του τέως αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη. Επιθεώρησε την πορεία των εργασιών, συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, άκουσε παράπονα, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις πως όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται θα λυθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, μια γειτονιά που παρέμενε επί χρόνια υποβαθμισμένη παρά το γεγονός ότι το μνημειακό της σύνολο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί ολοκληρωτικά στα τέλη Ιουνίου. Η ανάπλαση, με δαπάνη 1.100.000 ευρώ, περιελάμβανε διαμόρφωση των πεζοδρόμων, παγκάκια, νέο φωτισμό, προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και απομάκρυνση των δεκάδων σταθμευμένων οχημάτων.

«Το έργο αναβαθμίζει την αισθητική της περιοχής και αναδεικνύεται έτσι ο μνημειακός πλούτος. Στην επόμενη φάση θα αναπλαστούν οι όψεις των κτιρίων, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να αγκαλιάσουν την περιοχή και να γίνει σημείο αξιοθαύμαστο και παράδειγμα προς μίμηση. Θα προσπαθήσουμε στα καταστήματα που θα ανοίξουν στην περιοχή να δώσουμε χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Επόμενη «στάση» ήταν η οδός Αισώπου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο θα πρέπει να «μεταμορφωθεί» σε China Town, καθώς στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες κινέζικα καταστήματα. «Αναβαθμίστηκε μια γκρίζα περιοχή σε σχέση με το ήθος και την ηθική. Έπιασα τους Κινέζους εμπόρους και τους κάλεσα να δώσουν ένα κινέζικο χρώμα. Να διακοσμήσουν τον δρόμο, να κάνουν γιορτές, να ανοίξουν μαγαζιά με κινέζικα τρόφιμα, ρεστοράν και να μπει η κουλτούρα στη νοοτροπία της πόλης» είπε ο δήμαρχος.

Με την ολοκλήρωση του έργου (δαπάνη 774.000 ευρώ), οι δρόμοι αποκτούν παραδοσιακό χαρακτήρα, καθώς μετά την αποξήλωση της ασφάλτου και την αναγκαία συντήρηση επανατοποθετούνται οι κυβόλιθοι. Επιπλέον, διαμορφώθηκαν πεζοδρόμια, φυτεύτηκαν δέντρα και έγιναν ράμπες.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η Πλατεία Χρηματιστηρίου, οι εργασίες της οποίας έχουν σταματήσει μετά το «πάγωμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.
«Το πάγωμα των κονδυλίων μας βρήκε προς το τέλος των εργασιών. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα έργα. Εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα βρούμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Θέλουμε, η Πλατεία Χρηματιστηρίου να γίνει δεύτερα Λαδάδικα» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων στοιχείων, όπως εγκατάσταση ανεμιστήρων, νεροκουρτίνων και πιδάκων νερού, αλλά και υπόγειους κάδους ανακύκλωσης, παγκάκια, ζαρτινιέρες και stand ποδηλάτων. Στόχος είναι, με αυτές τις βιοκλιματικές λύσεις, η υπό ανάπλαση περιοχή να αποτελέσει καταφύγιο για κατοίκους και επισκέπτες, τις ημέρες που θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s