ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: 8 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ!!!

 

Εξι χρόνια, οκτώ εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες, χιλιάδες χιλιάδων αναφορές για τη λαμπερή πτυχή της νέας Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα αυτά και άλλα ακόμη συγκροτούν το πορτρέτο του Μουσείου Ακρόπολης που πριν από λίγες μέρες γιόρτασε τα έκτα γενέθλιά του.

Το «μουσείο του 21ου αιώνα», όπως το είχε οραματιστεί εξαρχής ο δημιουργός του, ο Δημήτρης Παντερμαλής, έστειλε στα πέρατα της γης θετικές εικόνες και προσέλκυσε με αυτό τον τρόπο το διεθνές κοινό. Ταυτοχρόνως, έγινε αμέσως και εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μουσείο των Ελλήνων, που το επισκέπτονται συχνά για να δουν και να ξαναδούν κάτι από τις μόνιμες συλλογές του, όπως και καινούργια πράγματα, σε εκθεσιακό ή και ψηφιακό επίπεδο, αλλά και για να πιουν καφέ με θέα την Ακρόπολη. Τέλος, είναι ο πρεσβευτής μας στην εθνική υπόθεση επιστροφής των κλεμμένων παρθενώνειων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις 2% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του.

Ηταν 20 Ιουνίου του 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τέλεσε τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς αυτού μουσείου και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς κόλλησε συμβολικά το γλυπτό κεφαλάκι της Ιριδας στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

Περικλής
Στα πρώτα του γενέθλια, στις 20 Ιουνίου 2010, το μουσείο είχε μόλις κόψει το φράγμα των δύο εκατομμυρίων επισκεπτών τρεις μέρες πριν. Στα γενέθλια προσέφερε στο κοινό του μια μικρή αλλά πολύ σημαντική περιοδική έκθεση με τίτλο «Περικλής ο Ξανθίππου».

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάζεται σε μια λαμπρή τελετή τον Ιούνιο του 2009

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάζεται σε μια λαμπρή τελετή τον Ιούνιο του 2009

Μέσα από αυτή την έκθεση-μπουτίκ, όπως μπορεί να την ονομάσει κανείς με σύγχρονους όρους, οι διοργανωτές παρουσίαζαν την αληθινή ιστορία των έργων στην Ακρόπολη.

Ανάμεσα στα πρώτα και στα δεύτερα γενέθλια, ο Δημήτρης Παντερμαλής και οι συνεργάτες του βρήκαν έναν νέο τρόπο έκθεσης των μετοπών από τις οποίες υπάρχουν σπαράγματα. Τα σπαράγματα αυτά ενσωματώθηκαν σε πλέξιγκλας. Τον Οκτώβριο του ’10 εμφανίστηκε σε ανασύνθεση μέσα σε μεταλλικό πλαίσιο η Νίκη του Καλλιμάχου, ένα γλυπτό ύψους 4,68 μέτρων αφιερωμένο στον Αθηναίο πολέμαρχο που έπεσε στη μάχη του Μαραθώνα και κατεστραμμένο από τους Πέρσες.

2008: Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα από το Μουσείο του Βατικανού και τοποθετείται στη θέση του στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

2008: Θραύσμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα από το Μουσείο του Βατικανού και τοποθετείται στη θέση του στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Τους πρώτους μήνες, το εισιτήριο εισόδου ήταν ένα ευρώ. Κατόπιν ορίστηκε στα πέντε και παραμένει. Αρχής γενομένης από τα δεύτερα γενέθλιά του, στις 20 Ιουνίου 2011, σε επετείους, το μουσείο το προσαρμόζει στα τρία ευρώ. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες ή κονσέρτα και εκπαιδευτικά προγράμματα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Καθιερώνεται επίσης η ξενάγηση από φροντιστές αρχαιολόγους με συγκεκριμένα θέματα. Στα δεύτερα γενέθλια παρουσιάζονται στο κοινό μερικά αυθεντικά κομμάτια από τα ακρωτήρια που διακοσμούσαν την κορυφή των δύο αετωμάτων του Παρθενώνα.

Λίγο μετά, τον Αύγουστο του ’11, κατεβαίνουν μετόπες από τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα. Η βορειοδυτική με τον Δία και την Ηρα, και η διπλανή της με τη λεγόμενη «σκηνή του Ευαγγελισμού». Η τελευταία παρουσιάζεται στην αίθουσα της ζωφόρου ανήμερα την 25η Μαρτίου του 2012. Πριν, είχε συντηρηθεί όπως και οι υπόλοιπες, στα εργαστήρια του μουσείου.

2010: Η «Νίκη του Καλλιμάχου», το ύψους τεσσάρων μέτρων γλυπτό που ήταν αφιερωμένο στον Αθηναίο πολέμαρχο, εμφανίζεται σε ανασύνθεση μαζί με το αντίγραφό της

2010: Η «Νίκη του Καλλιμάχου», το ύψους τεσσάρων μέτρων γλυπτό που ήταν αφιερωμένο στον Αθηναίο πολέμαρχο, εμφανίζεται σε ανασύνθεση μαζί με το αντίγραφό της
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ πληκτρολογώντας http://www.ethnos.gr/article.asp%3Fcatid=22784&subid=2&pubid=64205344

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s