ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Επειδή όλα (;) είναι πιθανά με τις πιέσεις και τις εκατέρωθεν προτάσεις θεσμών και κυβέρνησης και ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία- παρακολουθώντας τις εξελίξεις-εξετάζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη χώρα τους από την ενδεχόμενη ή μη επίτευξη συμφωνίας.

Σε ανάρτησή της η ιστοσελίδα Turkish Greek News αναφέρει ότι στην περίπτωση που σημειωθεί ένα Grexit τότε θα υπάρξει αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, με ανάλογη απώλεια τουριστών από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα:

Αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, με ανάλογη απώλεια τουριστών για την Τουρκία, θα ήταν το πιο άμεσο αποτέλεσμα ενός Grexit, εκτιμά στην http://www.turkishgreeknews.org ο έμπειρος Τούρκος οικονομολόγος κ. Εγκέ Τζάνσεν.

Οι εκτιμήσεις Τζάνσεν συνοπτικά:

«Δεν είναι μεγάλο το ποσό του εμπορίου μας με την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει αρκετά την Τουρκία».

Αλλά το Grexit «θα φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση τον ελληνικό τουρισμό έναντι του τουρκικού. Με την επιστροφή στη δραχμή θα ακολουθήσει υποτίμηση και η Ελλάδα θα καταστεί πιο φτηνή χώρα από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε τουρίστες από την Τουρκία στην Ελλάδα».

«Το ευρώ θα κερδίσει αξία με την αποχώρηση του αδύναμου κρίκου. Ο λόγος εξαγωγών προς εισαγωγές της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σχεδόν ίσος. Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι υπέρ της Τουρκίας. Θα αυξηθούν οι τουρκικές εξαγωγές προς την ΕΕ, κάτι που θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των βιομηχάνων».

Το Grexit θα είναι αποτυχία για την ευρωζώνη και μακροπρόθεσμα θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s