ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΚΑΡΠΟΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ!!!

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πεντανόστιμα τυριά, σπάνια ελληνικά προϊόντα ντελικατέσεν και, φυσικά, ένα ελαιόλαδο… θησαυρός!

Αν τολμήσετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, διασχίζοντάς την από άκρη σε άκρη, θα εντυπωσιαστείτε από την πληθώρα των ξεχωριστών παραδοσιακών προϊόντων που θα ανακαλύψετε. Τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα από αυτά έχουν διακριθεί με τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π., που σημαίνει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Πρόκειται για μια λίστα που εμπλουτίζεται συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί υψηλές τις προδιαγραφές της. Ανάμεσα σε αυτά τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν όχι μόνο οι περιοχές που τα παράγουν, αλλά κυρίως οι άξιοι παραγωγοί, περιποιητικοί στη γη που τους γέννησε. Αξίζει να αναζητήσετε καθένα από αυτά, για να διακρίνετε το στίγμα που έχει αφήσει ο τόπος πάνω του, την αυθεντικότητα και τη μοναδική του ταυτότητα.

Τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας

Το ελληνικό ελαιόλαδο
Ο «θησαυρός» της ελληνικής διατροφής. Αποτελεί τη βάση της ελληνικής κουζίνας και πλουτίζει με γεύση το τραπέζι σας. Καλό ελληνικό λάδι, αλλά και αγουρέλαιο από φρέσκες ελιές, ένας χρυσοπράσινος χυμός που εκχυλίζεται από ένα δέντρο-σύμβολο αιώνων και αναδεικνύει κάθε πιθανή γεύση.

Το ελληνικό ελαιόλαδο, από άκρη σε άκρη αυτής της χώρας, φτάνει σε όλο τον κόσμο, γιατί οι ελιές υπάρχουν σε αφθονία και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μια ολόκληρη Ελλάδα ελαιόδεντρα: το δέντρο-σύμβολο παράγει ένα προϊόν χρυσάφι.

Από την Κρήτη, στα χωριά των Χανίων και του Ηρακλείου μέχρι την Πελοπόννησο, στη Λακωνία, την Αργολίδα και την Καλαμάτα, Π.Ο.Π. ελαιόλαδο από κορωνέικη, αθηνολιά και μαυρελιά ή χονδρολιά, ποικιλίες με αλλιώτικα χαρακτηριστικά. Π.Ο.Π. είναι βέβαια και οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, Αμφίσσης, Άρτας, οι κονσερβολιές των Ροβιών και της Στυλίδας, οι θρούμπες Θάσου, Χίου, Ρεθύμνου, αυτές από το Πήλιο και τη Χαλκιδική, ελιές που γίνονται μεζές για το τσίπουρο ή το ούζο ή συνοδεύουν σούπες οσπρίων και σαλάτες.

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά
Από ψηλά, στις κελαρυστές πηγές των ορέων, το νερό σχηματίζει ορμητικά ποτάμια και ήρεμες λίμνες που ξεχύνονται στη θάλασσα, παρασύροντας όλα τα πολύτιμα συστατικά του εύφορου ελληνικού εδάφους. Αυτό το νερό γεμίζει τις κοιλότητες του Αιγαίου και του Ιόνιου πελάγους και αποτελεί το ιδανικότερο φυσικό περιβάλλον, που περικλείει έναν αμύθητο θαλάσσιο θησαυρό.

Στη μικρή αγκαλιά του αρχιπελάγους γύρω από τα νησιά βρίσκονται ύφαλοι και μικροί κόλποι, βαθιά νερά, μοναδικά βοσκοτόπια για μεγάλα και μικρά κοπάδια ψαριών και θαλασσινών. Αλιεύονται από παρέες ψαράδων και ανήκουν στα κατεξοχήν ελληνικά προιόντα που αξίζει να δοκιμάσετε στις διακοπές σας στην Ελλάδα. Η παραγωγή είναι μικρής κλίμακας, αντιπροσωπευτική του μεγέθους της θάλασσας. Η γεύση συμπυκνωμένη, καθαρή όπως και τα νερά.

Ελληνικά κρέατα
Στην Ελλάδα, θα φάτε πολύ καλής ποιότητας κρέας, κατσικίσιο και πρόβειο από ζώα που βοσκούν ελεύθερα στο βουνό της Οίτης, σε κάμπους της Αιτωλοακαρνανίας, στα βουνά της Ηπείρου ή πηδούν πάνω στα απόκρημνα βράχια της κρητικής ακτογραμμής. Θα δοκιμάσετε εξαιρετικό ελληνικό μοσχάρι, καλοθρεμμένο, με τρυφερό ψαχνό, βουβάλια που μεγαλώνουν σε μικρές φάρμες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, φρέσκα κοτόπουλα και πουλάδες που τσιμπούν χορτάρι ολοχρονίς, χοιρινά που δίνουν μαλακό κρέας, ελληνικό μαύρο χοίρο που η γεύση του δεν μοιάζει με καμιά. Εάν βρεθείτε στη Στερεά Ελλάδα δοκιμάστε αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας – είναι διάσημο για το καλοζωισμένο, με πεντανόστιμο τρυφερό κρέας του.

Ελληνικά τυριά
Ιδιαίτερη θέση στα παραδοσιακά ελληνικά προιόντα όμως έχουν και τα γαλακτοκομικά. Γάλα θρεπτικό και υψηλής διατροφικής αξίας, ελληνικό γιαούρτι με μοναδική πυκνή υφή, μια απίθανη γκάμα από τυριά περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Στα εξαίσια αιγοπρόβεια όπως τη φέτα και τη γραβιέρα, στα εύθρυπτα ή μαλακά που αλείφονται χωρίς κόπο, στα βουτυράτα κασέρια, στα μοναδικά ξινοτύρια μοσχοβολάει το καλό γάλα, το κύριο υλικό της παρασκευής τους.

Συγκρίνετε τη γεύση της γραβιέρας Νάξου με αυτή από την Κρήτη, αλλά και την άλλη από τα Άγραφα, τόποι που μπορούν να υπερηφανεύονται για την τυροκομία τους. Π.Ο.Π. τυρί το μαλακό Ανεβατό Γρεβενών, η πιπεράτη κοπανιστή και το λαδοτύρι Μυτιλήνης. Αναζητήστε στα παραδοσιακά παντοπωλεία, που θα βρείτε σε αγορές σε όλες τις πόλεις, το ιδιαίτερο μανούρι, το καπνιστό μετσοβόνε Μετσόβου, το μπάτζιο από τη Στερεά Ελλάδα.

Το πηχτόγαλο Χανίων και η ξινομυζήθρα Κρήτης, μοναδικά δείγματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας τυροκομίας, το καλαθάκι Λήμνου που θεωρείται η νησιώτικη φέτα, το Συριανό Σαν Μιχάλη που συγκρίνεται με την παρμεζάνα, τη σφέλα Λακωνίας, την ιδιαίτερη φορμαέλα Αραχώβης, το κρεμώδες κατίκι Δομοκού και φυσικά τη φέτα, αιγοπρόβεια, μεστή, ώριμη, μαλακή ή σκληρή, το τυρί που δεν λείπει σχεδόν από κανένα ελληνικό τραπέζι.

Παραδοσιακό ψωμί
Ένα καλό κομμάτι ζυμωτό ψωμί θα βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, φρέσκο, καμωμένο από γερά και δυνατά στάρια, ψημένο σε ξυλόφουρνους. Δεν έχει σημασία τι θέλετε να δοκιμάσετε, το ψωμί είναι εκ των ων ουκ άνευ σε όλα τα γεύματα. Είναι εξίσου γευστικό και σκέτο: στάξτε πάνω στο ζεστό ψωμί μερικές σταγόνες από το φρέσκο ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες χοντρού θαλασσινού αλατιού.

Προϊόντα Ντελικατέσεν
Από τη λίστα των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων δεν λείπουν τα εξαιρετικά προϊόντα ντελικατέσεν, όπως είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου για εκλεκτούς ουρανίσκους, το πάλλευκο μέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» που τρυγούν οι μέλισσες από το μελίτωμα του ελάτου μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες, ο κρόκος Κοζάνης, το ελληνικό σαφράν, που συλλέγεται από τα μαβιά λιβάδια της Κοζάνης με το χέρι.

Από το εξαιρετικό μικροκλίμα της Χίου Π.Ο.Π. φυσικά είναι η μαστίχα, μια παγκόσμια μοναδικότητα που δίνει εξαιρετική γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας τα οποία βρίσκουμε σε όλον τον κόσμο. Δοκιμάστε τα θεσπέσια παραδοσιακά προϊόντα που αποτυπώνουν τον κόπο των παραγωγών τους και έχουν γεύση που αφηγείται την ιστορία του τόπου τους.

Φρούτα και λαχανικά
Φρούτα βιολογικής καλλιέργειας σε ζηλευτά μποστάνια, σπάνιες ποικιλίες που διατηρούνται ζωντανές, καρποί που διανύουν τον κύκλο των εποχών και δεν αναγκάζονται να αναπαραχθούν.

Αναρίθμητα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, που παίρνουν τον χαρακτήρα της μάνας γης, όπως τα κατακόκκινα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αλλά και το μικροκαμωμένο φιρίκι, τα σπάνια πιλαφά μήλα Τριπόλεως, τα τραγανά κεράσια Ροδοχωρίου Νάουσας και τα ζουμερά ροδάκινα, η σφιχτόσαρκη μελιτζάνα Λεωνιδίου, τα αποξηραμμένα ολόγλυκα σύκα Κύμης, τα χυμώδη πορτοκάλια από το Μάλεμε Χανίων, η διεθνής κορινθιακή και ζακυνθινή σταφίδα, τα ελληνικά kiwi από τον Σπερχειό, τα διάσημα φιστίκια Αιγίνης και Φθιώτιδας και φυσικά η ξανθιά γλυκιά φάβα Σαντορίνης.

Πάρτε μαζί σας μια γεύση από τα παραδοσιακά προϊόντα, που αποτελούν πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας στο εξωτερικό. Ανακαλύψτε το παιχνίδι της φύσης σε όλα τα ελληνικά προϊόντα.

 

Πηγή: discovergreece.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s