Τι μελλει γενεσθαι με την επενδυση των Κυπριων στο νησι Αλατας της Μαγνησιας

Γράφει η Ζαφειρώ Χατζοπούλου

Γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες είναι το εάν έχει ξεκολλήσει η επένδυση την οποία εδώ και 14 χρονιά στοχεύει να υλοποιήσει o κυπριακών συμφερόντων όμιλος United Five Development Co. Ltd.  στο νησί Αλατάς του δήμου Μαγνησίας, ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ. Από τη μία πλευρά η, γνωστή σε όλους μας, ελληνική γραφειοκρατία και η περιβαλλοντική «ευαισθησία» ορισμένων ατόμων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποτρέπουν την υλοποίηση της φερόμενης ως επένδυση «φάντασμα», ενώ από την άλλη η πλειοψηφία της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου Νοτίου Πηλίου και ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Φορτούνας τάσσονται αναφανδόν υπέρ της. «Τα απαιτούμενα έσοδα στο δήμο Νοτίου Πηλίου θα προέλθουν, σύμφωνα με την άποψή μου, κυρίως από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Για το λόγο αυτό, διοργανώσαμε μειοδοτικό διαγωνισμό για το νησί Αλατάς- το οποίο υπάγεται στο δήμο μας- και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, νοικιάσαμε το νησί στην United Five Development στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 και η εν λόγω διαδικασία είχε εγκριθεί από φορείς όπως η Περιφέρεια κλπ.», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Φορτούνας. Και συμπληρώνει «παρόλο που η κυπριακή εταιρία καταβάλλει στο ακέραιο το μίσθωμα όλα αυτά τα χρόνια, εντούτοις φτάσαμε στο 2012 και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι λόγω του κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας, της ανικανότητας, της δυσπιστίας και της καχυποψίας. Ας με βοηθήσουν και ας με αφήσουν να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα της περιοχής με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης που θα προσφέρει εργασία σε 300-500 άτομα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συνδεδεμένων με τον τουρισμό, τομέων όπως για ενδεικτικά τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και θα παρέχει ετήσιο έσοδο ύψους 700.000 ευρώ στο δήμο». Ο ίδιος άλλωστε δεν κρύβει τον προβληματισμό του και γιατί όχι την αγανάκτησή του γιατί το εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα άλλο νησί του δήμου, την Πρασούδα δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω των αιτιάσεων του δασαρχείου.
Ωστόσο, οι επικεφαλής της United Five Delepoment- της οποίας οι βασικοί μέτοχοι είναι, όπως δηλώνει άλλωστε η διακριτική της ονομασία- πέντε οικογένειες Κυπρίων επιχειρηματιών (Στρογγυλού, Έλληνα, Κοκκινίδη, Αντωνιάδη και Πέτσα)- συναντήθηκαν με τους επικεφαλείς του υπουργείου Ανάπτυξης- και προτείνουν, σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα:
·        η διάρκεια της μίσθωσης του νησιού Αλατάς που ήταν 65 να επεκταθεί στα 99 χρόνια
·        το ετήσιο μίσθωμα να αυξηθεί από τα 60.000 στα 90.000
·        το 1,5 των εσόδων να πηγαίνουν στο δήμο Νοτίου Πηλίου
·        τη μείωση του αριθμού των κλινών από τις 900 στις 750 κ.ά.
Ο κυπριακός όμιλος United Five Development έχει συστήσει θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, την United Five Development Hellas S.A. η οποία στοχεύει στην κατασκευή και ανάπτυξη υπερπολυτελούς και ενός εκ των καλύτερων, όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς τουριστικής αγοράς, θέρετρου στο νησί Αλατάς του νομού Μαγνησίας. Στους στόχους της εταιρίας είναι να αποτελέσει το θέρετρο στον Αλατά το κυριότερο πολιτισμικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής, να προσφέρει θέσεις απασχόλησης και να τονώσει, μέσω συνεργασιών, την κίνηση επιχειρήσεων του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκπόνηση διαφόρων μελετών – όπως βιωσιμότητας- η εταιρία έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Το υπερπολυτελές θέρετρο Αλατά.

Το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο που θα σχεδιάζει να αναπτύξει η The United Five Development Hellas στο νησί του Αλατά το οποίο βρίσκεται στην νοτιανατολική πλευρά του Παγασητικού κόλπου και απέχει μόλις 500 μέτρα από την ξηρά και 50 χιλιόμετρα βόρεια από τον Βόλο, θα αποτελείται από:

  • συγκροτήματα κτισμάτων τα οποία θα φέρουν την εικόνα τριών χωριών. Συγκεκριμένα θα πρόκειται για: α) το Harbour village, που θα αποτελεί το σημείο άφιξης στο θέρετρο και β)  το Hillside village και το village of spa που θα βρίσκονται στους δύο λόφους του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού, αποκτώντας έτσι το πλεονέκτημα της θέας της θάλασσας από όλα τα σημεία τους.
  • συνεδριακό κέντρο το οποίο θα έχει χωρητικότητα 500 συνέδρων και θα βρίσκεται στο harbour village. Θα δύναται να χρησιμοποιεί για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (σεμινάρια, γάμοι κλπ)
  • ειδικά διαμορφωμένες για σπορ εγκαταστάσεις.  Η φυσική ομορφιά του νησιού, η θάλασσα και τα ελαιόδεντρα παρέχουν το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη αθλητικών και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Η ποιότητα του αθλητικού κέντρου καθίσταται αναγκαία ώστε το θέρετρο να διεκδικήσει και να κερδίσει επάξια την προτίμηση της αγοράς στόχου του- των τουριστών δηλαδή της διεθνούς αγοράς- και συνάμα να πετύχει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραμονή τους. Το αθλητικό κέντρο που θα διαθέτει τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές εγκαταστάσεις θα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αλατά. Θα έχει σπορ θαλάσσης όπως ναυσιπλοΐα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα, scuba diving κλπ. και γήπεδα: τένις, μπάσκετ, squash, badminton κλπ.
  • αμφιθέατρο, χωρητικότητας 100 καθήμενων ατόμων.
  • κέντρο ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης
  • παιδότοπο
  • εξωτερική ντίσκο
  • διαμορφωμένα μονοπάτια για περπάτημα ή τζόγκινγκ
  • την ταβέρνα με την ονομασία Promenade η οποία θα προσφέρει, αγνά και υγιεινά υλικά, γεύσεις και πιάτα μεσογειακής κουζίνας
  • καταστήματα διαφόρων ειδών (π.χ. κομμωτήρια κλπ.) στα τρία χωριά στα οποία οι πελάτες του Αλατά θα μπορούν να βρουν και να αγοράσουν τοπικά παραδοσιακά αγαθά στα μυστικά της ιστορίας των οποίων θα τους μυούν οι κατάλληλα ενημερωμένοι εργαζόμενοί τους.
  • βιβλιοθήκες
  • προβλήτα λιμανιού
  • τη σύνδεση των τμημάτων του νησιού η οποία θα γίνεται με ένα μικρό δρόμο που θα καλύπτει όλη την έκταση του Αλατά και στον οποίο θα κινούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας της The United Five Development.

Συμπερασματικά, το θέρετρο θα παρέχει υπηρεσίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι είναι δύσκολο να βρουν και να εντοπίσουν σε ένα τόσο μικρό γεωγραφικό χώρο όπως είναι το νησί Αλατάς.

Δεν θα πρέπει επίσης προκαλεί εντύπωση γιατί μετά από 14 χρόνια αναμονής, υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη επένδυση είναι η δεύτερη γενιά για την πλειονότητα των Κυπρίων επιχειρηματιών.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.